Kennismaken…

Graag stel ik mij middels deze brief aan u voor. Ik ben Mike Tuize. In samenwerking met mijn afstudeerpartner Jan Romkes zal ik binnenkort een afstudeeropdracht gaan doen bij de Monumentenwacht.

Het verhaal is begonnen op 23 juni 1998, 10.18 uur te Stadskanaal. Op dat moment ben ik geboren. Net als veel van mijn toenmalige klasgenoten heb ik mijn basisschooltijd doorgebracht op de Hagenhofschool te Stadskanaal.  In 2011 zijn de paden gescheiden, dat jaar ben ik met mijn ouders verhuisd naar mijn huidige woonplaats, Diever.

Na vier jaar theoretische leerweg op de middelbare school stond ik voor een keuze; ik kon naar het mbo of doorstromen of naar de havo. Dit is voor mij geen lastige keuze geweest. Op de bouwkunde open dag van het mbo heb ik de geur van verspaant hout geroken, de machinalen horen loeien én ik was verkocht.

Op dat moment ging de wereld van de bouw voor mij open. Naast de studie had ik een sterke drang om de theorie die ik leerde te koppelen aan de praktijk. Zodoende ben ik terrecht gekomen op een bungalowpark, hier heb ik vier jaar lang onderhoud gedaan aan bungalows. De werkzaamheden verschilden van verven tot het aanlassen van kozijnstijlen.

In 2018 heb ik mijn diploma middenkaderfunctionaris bouw gehaald. Toch had ik het idee dat ik nog lang niet was uitgeleerd. Ik heb mijzelf ingeschreven voor de opleiding hbo-bouwkunde bij Windesheim Zwolle.  Later dat jaar ben ik gestopt op het bungalowpark en verdergegaan bij een zelfstandig timmerman. Gedurende deze tijd heb ik geleerd wat ik het mooiste vind aan de bouwkunde: mooie dingen maken.

Om hier een voorbeeld bij te noemen. Op het moment dat ik een jaren-30 woning binnenstap en ik zie prachtige authentieke paneeldeuren waarvan de dagschoten de sluitplaten niet meer raken, word ik enthousiast. Dat betekent potentie om mooie dingen te maken. Het moment dat zo’n deur eruit gaat, de inkrozingen in de kozijnen worden opgevuld, de deur op maat wordt gemaakt en na het afhangen weer sluit alsof het een nieuwe deur is, dat is genieten. Inmiddels is het 2022. Vier jaren verder, heel wat verslagen getypt, heel wat beleefd, heel wat tentamens gemaakt, heel wat vertimmerd én klaar om af te studeren.  Ik kijk uit naar de te komen tijd bij de Monumentenwacht en tot snel!

Contact

Volg ons op Facebook

Met subsidie van: